Hoe kijkt de fiscus naar cryptomunten?

Cryptomunten zoals de bitcoin zijn binnen de privé sfeer bij veel beleggers geliefd.  Buiten de bitcoin zijn er nog andere cryptomunten zoals de tether, tezos, zcash, etc waar menig belegger gelooft dat zij dé investering zijn voor 2021.  Het onstabiele karakter en de enorme prijsstijgingen maken van een cryptomunt voor velen de investering bij uitstek.

Moet je belastingen betalen als je in virtuele munten handelt zoals de bitcoin?

Is beleggen in cryptomunten zonder enig fiscaal risico?

Moet je je slaap laten wanneer je meerwaarden realiseert op je cryptomunt?

De manier waarop de fiscus naar je cryptomunten kijkt, hangt af van de manier waarop je investeert in deze digitale munten.

Wanneer je je cryptomunten omzet naar euro’s heb je 3 mogelijkheden:

  • 1° beheren als een goede huisvader
  • 2° “traden”, actief beleggen
  • 3° beroepsinkomen

Het beheren van cryptomunten als een goede huisvader houdt vnl. in dat u uw vermogen voor een langere termijn belegt in bitcoins of dergelijke.  Op 1 februari 2021 werden er twee rulings gepubliceerd (voorafg. besl. nr. 2020.2175 en 2020.2176) waarbij de feiten ongeveer gelijk waren.  In beide zaken werd beslist dat de gerealiseerde meerwaarde het gevolg zijn van normaal beheer van het privé vermogen en dus niet belastbaar.

Volgende punten nam de Rulingcommissie mee in haar overweging:

  • er was sprake van een ‘buy and hold’-strategie, de munten bleven meerdere jaren in bezit;
  • de belastingplichtige was niet actief geweest in de financiële sector en was beroepsmatig niet in contact geweest met cryptomunten;
  • de munten werden met eigen middelen gefinancierd en bedroegen een beperkt deel van het totaal roerend vermogen;
  • de belastingplichtige was niet actief op blogs, fora, gaf geen lezingen, investeerde niet voor andere personen en deed ook geen beroep op professionals;
  • er was ook geen sprake van een geheel van verrichtingen die talrijk en onderling verbonden waren om te spreken van een beroepswerkzaamheid.

Als actieve belegger,  “trader“, maakt u gebruik van koersschommelingen om winst te maximaliseren.  Dan stelt artikel 90, 1°, WIB92 dat al dan niet occasionele of toekomstige inkomsten die voortkomen uit speculatie, het normale beheer van een privévermogen niet inbegrepen, belastbaar zijn als diverse inkomsten.  Inkomsten uit deze cryptomunten worden belast tegen een vast tarief van 33 procent.  Vergeet niet de aanvullende gemeentebelasting er bij te rekenen.

Indien u regelmatig en professioneel te werk gaat met het verhandelen van cryptomunten, kunnen deze winsten gezien worden als een beroepsinkomen, belast tegen de progressieve tarieven tussen 25 en 50 procent.  Ook hier rekening houden met aanvullende gemeentebelasting.  Bovendien zijn op deze inkomsten steeds sociale bijdragen verschuldigd.

Tot slot, wallets van gecentraliseerde crypto exchanges met buitenlandse licentie, moet u melden bij het Centraal Aanspreekpunt voor rekeningen (CAP), tenminste bij professioneel gebruik.  Dat is ook zo als de cryptomunt langer dan noodzakelijk wordt aangehouden voor een transfer.  Dit lijkt een uitgemaakte zaak gezien het beleggingsoogmerk waarvoor cryptomunten vaak worden aangehouden.

Wallet = interface of het gebruikersportaal

Exchange = plaats waar de munten verhandeld worden met tussenkomst van een derde partij

Conclusie: de aangifte in de personenbelasting en/of de melding aan het CAP van een buitenlandse cryptorekening zorgt zeker voor fiscale interesse.  De kans op vragen of controle is realistisch, net zoals de belastbaarheid van gerealiseerde meerwaarden.

 

Meer informatie? Wij helpen je graag verder.